Roskilde Bibliotekerne og Roskilde Festivalen skaber i samarbejde Poetry Hall – et litterært pusterum i Gloria Zone på festivalen.

Kulturelle alliancer
Partnerskabet mellem Roskilde Bibliotekerne og Roskilde Festival er en alliance mellem to store og forskellige kulturelle aktører i Roskilde. I fællesskab kan det være med til at udvide byens kulturelle tilbud – og på samme tid hjælper biblioteket og festivalen hinanden med at synliggøre og formidle andre sider af sig selv og kulturen både lokalt og nationalt.

Poesi til festivalens gæster
Gloria zonen har fokus på tilbud til festivalgæsterne der skaber ro, ophold, intimitet og nærhed. Der er i området mulighed for at tage ophold og få oplevelser gennem visuelt markante installationer og interaktive oplevelser med fokus på litteratur, film og viden.

Centralt placeret op af Gloria-scenen ligger Kvæghal A, hvori festivalen og biblioteket sammen skaber Poetry hall. Den store hal er et unikt element på festivalen med sin på en gang store udfordring med at udfylde og skabe et intim-rum – og dens samtidig mange muligheder for at arbejde i stor skala.

Med bibliotekets unikke brand og erfaring med at skabe rum for ro og fordybelse er Poetry Hall blevet et sted på festivalen som tilbyder gæsterne en anderledes festivaloplevelse. Samtidig har biblioteket fået en platform for at eksperimentere med – og skabe et formidlingsrum og nå et publikum, som det ikke ville kunne få andre steder.

Gennem de sidste år har biblioteket fokuseret på oplevelser med nye litterære – og især digitale – genrer i Poetry Hall. Gennem interaktive litterære installationer og forfatterperformances som Poesibanko samt formidling af bøger i uvante omgivelser skabes et litterært univers, der vækker publikums legelyst og giver mulighed for at fordybe sig i litteratur på nye måder.

En sidegevinst har været, at bøger og installationer har været med til at understøtte og fremme spontane nye og kreative møder og kontakt mellem festivalens gæster.

Sideløbende med Poetry Halls tilbud om et opholdsrum med ro og fordybelse til festivalens gæster, sker der i partnerskabet mellem Roskilde Festival og Roskilde Bibliotekerne en værdifuld udvikling af lærerige arbejdsgange, metoder og værktøjer på tværs af de to meget forskelligartede institutioner, som begge kan bruge i andre sammenhænge.

I partnerskabet omkring Poetry Hall byder de to institutioner ind med hver deres kompetencer og forskellige brands, men begge med fokus på at bryde rammerne for hvordan de hver især normalt ville agere. Ved at krydse over i hinandens felter skabes således et helt nyt tilbud til gæsterne på festivalen, samt nye og overraskende oplevelser med litteratur og mennesker, som hverken biblioteket eller festivalen ville have kunne skabe uden hinanden.

Roskilde bibliotekerne i partnerskaber
På Roskilde bibliotekerne har man en strategi om at bruge partnerskaber som en aktiv metode til udvikling og kvalitetssikring. Kompetenceudvikling og professionalisering er således fokuspunkter i bibliotekets partnerskabsarbejde.

Samarbejdet med Roskilde Festival er med til at opgradere bibliotekets personale til at kunne håndtere større, komplekse formidlingsformater. Ved at integrere sin litterære formidling i den store festival-event lærer biblioteket at satse stort og konkurrere med festivalens øvrige tilbud.
Samtidig får biblioteket en hel unik platform til at eksperimentere og teste nye formidlingsformer – og det skaber værdifuld erfaring med den unge målgruppe som biblioteket har svært ved at nå i den traditionelle formidling

Partnerskabet med festivalen brander biblioteket lokalt som en visionær og seriøs medspiller i kulturlivet i Roskilde, ikke mindst bibliotekets vision om at understøtte og udvikle Roskilde som musikby.

De litterære installationer i Poetry Hall er en del af projekt Litteraturen Finder Sted. Læs mere om projektet på netlitteratur.dk
Projektleder:
Stine Staunsager Larsen, Roskilde Bibliotekerne / stinesl@roskilde.dk